nog een weekje weg geweest

omdat het nog vakantie is, en omdat we nog zin hadden in een uitje, zijn we een weekje naar Picardië geweest. het is zowat onze meest-dichtbij-vakantie ooit, onbekend als vakantiebestemming, maar o zo mooi! groener dan de Loirestreek, en ook veel authentieker heb ik het gevoel, net omdat het helemaal niet toeristisch is. oude kathedralen, feeërieke schaduwplaatsjes aan het water, heel veel groen.

wat ook opviel, is dat er heel veel sporen van de ‘grote oorlog’ te vinden zijn in die regio. ik ben opgegroeid in een dorp dat tijdens de eerste wereldoorlog volop in de frontstreek ligt, en het intrigeert me wel. bovendien is het nu weer volop in de aandacht, want volgend jaar is het precies 100 jaar geleden dat de oorlog uitbrak.  bij toeval – want we waren er niet naar op zoek – kwamen we voorbij Canadese, Amerikaanse, Marokkaanse en zelfs Chinese gedenk- en begraafplaatsen. anders dan in ‘onze’ frontstreek, waar we zowat overal Engelse begraafplaatsen vinden.

IMG_2601

heel indrukwekkend was het Amerikaanse kerkhof van Oise-Aisne in Fère-en-Tardenois. daar liggen meer dan 6000 (!) Amerikanen begraven, sommige ‘known but to God’, omdat ze niet (meer) te identificeren waren. IMG_2598

de soldaten van dit kerkhof waren allemaal gesneuveld eind juli 1918. op het eind van de oorlog dus, want op 11 november van dat jaar werd ook in Picardie (meerbepaald in Compiegne) de wapenstilstand getekend.

we zagen ook andere zaken, zoals deze klok in de kathedraal van Beauvais. IMG_2682

van deze klok kan vanalles afgelezen worden, zoals de stand van de zon en de maan, de tekenen van de dierenriem, de tijd in 8 steden ten westen van beauvais en 8 steden ten oosten. en nog veel meer. echt het bezoeken waard als je in de buurt bent!

de kathedraal zelf was trouwens ook iets speciaals, want ze is nooit afgewerkt, of te, ze is wel afgewerkt en ingestort in de zestiende eeuw en niet meer heropgebouwd. ze tekent de skyline van beauvais, maar zonder toren, een ‘raar’ zicht.


4 responses to “nog een weekje weg geweest

 • Chris

  Indrukwekkend Inge die begraafplaatsen, vooral als je daar zelf staat.

 • huiswerk | chevremont

  […] week in Picardië was het vaak te warm om patchwork te doen.  tijdens één van de minder warme avonden maakte ik […]

 • saskia

  Blijft indrukwekkend zo n wit kruizenveld.

 • Marjan

  Dit berichtje had ik helemaal gemist bij je, Inge! En ik vind het juist zo’n indrukwekkend verhaal… Ook wij waren ooit in Picardië, zo’n 25 jaar geleden alweer. We maakten een echte WO I-geschiedenistour: op meerdere plaatsen echt heftig. De Eerste Wereldoorlog heeft nog steeds onze grote belangstelling; inderdaad bijzonder dat het volgend jaar 100 jaar geleden is. In Ieper waren we al vaak getuige van de last post onder de Menenpoort: zo schitterend. En in “jouw” Poperinge bezochten we jaren terug o.a. Talbot House. Het blijft een onbegrijpelijke en fascinerende periode uit de geschiedenis… Dank voor het delen van je ervaringen! Hartelijke groet,
  Marjan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: